help
Kaśka: Wykaż, że jeżeli liczby calkowite a, b, c spełniają równanie a2+b2=c2 to:
−co najmniej jedna z liczb a i b dzieli się przez 3
−co najmniej jedna z liczb a i b dzieli się przez 4
−co najmniej jedna z liczb a, b, c dzieli się przez 5
27 lis 21:48
3Silnia&6: dowolna liczbe calkowita n mozemy zapisac na 1 z 3 sposobow
n = 3k
n = 3k + 1
n = 3k + 2
wiec n2 =9k2 lub n2 = 9k2 + 1
liczby a2 + b2 i c2 daja takie same reszty z dzielenie przez 3.
jezeli a,b,c nie jest podzielne przez 3, to sa one postaci 9x2 + 1, 9y2 + 1, 9z2 + 1
czyli a2 + b2 daje reszte 2, a c2 1 ( sprzecznosc )
dla 4 i 5 mozesz tak samo zrobic.
27 lis 21:53
Kaśka: dlaczego jest n2=9k2+1
a nie 9k2+6k+1 lub 9k2+12k+4?
27 lis 22:29
27 lis 22:54
3Silnia&6: racja,
n2 = 9k2 + 6k + 1 = 3(3k2 + 2k) + 1
n2 = 9k2 + 12 + 4 = 3(3k2 + 4k + 1 ) + 1
a = 3k2 +2k b = 3k2 + 4k + 1
n = 3a + 1 v n = 3b + 1
jedziesz jak wczesniej.
27 lis 23:09
Domel: Silnia − czy ty tu czasem nie zakładasz, że mamy do czynienia z kolejnymi liczbami z
których
jedna jest podzielna przez 3

a równanie a
2+b
2=c
2 to może dotyczyć liczb 3,4,5 lub 6,8,10 lub 9,12,15 itd itp
No cóż − może korniki mi nieco wyżarły z makówki − ale pasuje mi początek
Silni − żeby coś
było podzielne przez 3 musi dać się zapisać jako jakieś 3k jeżeli podzielne przez 4 czy 5 − 4k
i 5k.
Jeżeli szukamy liczby podzielnej przez 3 to nie będzie to liczba typu 3k+1 lub 3k+2
No i ja skorzystałbym tak jak
Silnia ze sprzeczności tak:
a = 3x+1; b = 3x+1; c = 3z+1
a
2 = 9x
2+6x+1; b
2 = 9y
2+6x+1; c = 9z
2+6x+1
9x
2+6x+1 + 9y
2+6x+1 = 9z
2+6x+1 => 9x
2+6x + 9y
2+6x +
2 = 9z
2+6x +
1
No i a
2+b
2 daje 2 jako resztę niepodzelną przez 3 (pierwsze składniki mające z przodu 9 i 6
są podzielne przez 3), a c
2 daje 1 jako resztę niepodzielną przez 3 − więc sprzeczność
27 lis 23:42