matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja potęgowa
Maciek:
Proszę pomocy nie wiem jak do tego się zabrać:
√
9
*[(1,5)
−1
+9
−1,5
]−27
−2/3
27 lis 21:36
Ditka:
9
1
2
[
3
2
−1
+9
−
3
2
]−27
−
2
3
=
1
9
1
2
[
2
3
+9
−
3
2
]−
=
27
2
3
1
1
3
2*
1
2
[
2
3
+
]−
=
9
3
2
3
2
1
1
3*
2
3
+3*
−
=2
3
3
3
2
27 lis 23:56