liczby pierwsze
Kasia:): Znajdź, wszystkie takie liczby pierwsze p, że 4p2+1 i 6p2+1 są również liczbami pierwszymi.
27 lis 21:12
3Silnia&6: liczby pierwsze sa nieparzyste lub p = 2
4p2 + 1 i 6p2 + 1 − l. parzyste, wiec .... ?
27 lis 21:13
3Silnia&6: sorry

zle
27 lis 21:13
Kaśka: umie ktoś? :cccc
27 lis 21:28
3Silnia&6: Dobra, p,4p2+1,6p2+1 sa pierwsze
Wiec p jest postaci:
p = 5 dla p = 5 4p2 + 1 = 101 , 6p2 + 1 = 151 − jest OK
p = 5k + 1
p = 5k + 2
p = 5k + 3
p = 5k + 4
wiec liczba p2 sa postaci
(5*k + 1)2 = 5a + 1
(5k + 2)2 = 5b + 4
(5k + 3)2 = 5c + 4
(5k+4)2 = 5d + 1
wiec p2 jest postaci 5x + 1 lub 5x + 4
dla p2 = 5x + 1 liczba 4p2 + 1 = 20x + 5, dzieli sie przez 5 ( a nie moze )
dla p2 = 5x + 4 liczba 6p2 + 1 = 30x + 25 − to samo
odp. p = 5
27 lis 21:37
Kaśka: wytłumacz mi proszę, o co chodzi z tymi postaciami p2, bo nie rozumiem
skąd to 5a+1, 5b+1,...?:<
27 lis 21:55
3Silnia&6: 5k + 1)2 = 25k2 + 10k + 1 = 5(5k2 + 2k ) + 1, 5k2 + 2k = a
27 lis 21:56