Zdania matematyczne, określ prawde
Maro: Cześć. Nie wiem czy dobrze interpretuje zadanie. Mam wypisane tabelke, w wierszu x i kolumnie y
i wypisane w komórkach 0 lub 1 (czy para x,y spełnia P(x,y)).
Przyjmujemy uniwersum X = {1, 2, 3, 4, 5}.
Definiujemy P(x, y) ⇔ –1 ≤ x – y ≤ 1.
Chciałbym aby ktoś powiedział czy dobrze interpretuje podpunkty.
(a) ∃x (∃y P(x, y)) − Istnieje x dla którego istnieje y, który spełnia P(x,y) (Prawda)
(b) ∃x(∀y P(x, y)) − Istnieje x dla każdego y, który spełnia P(x,y) (Fałsz)
(c) ∀x(∃y P(x, y)) − Dla każdego x istnieje y, który spełnia P(x,y) (Prawda)
(d) ∃x(P(x, y)) − Istnieje x który spełnia P(x,y) (Prawda)
(e) ∀x(P(x, y)) − Każdy x spałnia P(x,y) ( Prawda)
Najbardziej zastanawiam się nad d, e, ponieważ w zdaniu jest wspomniane tylko o x, a co z y?
27 lis 20:47
PW: Jest taka niepisana umowa, że jeżeli nie mówi się nic o którejś ze zmiennych, to znaczy że
relacja ma mieć miejsce dla wszystkich wartości tej zmiennej.
Z takim podejściem spotkaliśmy się w szkole średniej: mówiło się "prosta o równaniu x = 0".
I tu wiele osób nie może zrozumieć (zapomina), że mówimy o przestrzeni dwuwymiarowej i napis
x = 0 oznacza wszystkie pary (0, y), gdzie y jest dowolne.
29 lis 13:37