równania trygonometryczne
matematyknanibt: mam takie zadanko:
cos2x − sinx = 0
i powinnam chyba skorzystać ze wzoru : cos2x = cos2x − sin2x
17 lis 18:44
ula: 1−2sin2x−sinx=0
t=sinx
−2t2−t+1=0
Δ=9
t__1=−1
t2=12
sinx=−1 → x=3/2π+2kπ,
sinx=12 → x=π6+2kπ, 5π6+2kπ
17 lis 22:53
Bogdan:
| | π | |
cos2x = sinx ⇒ cos2x = cos( |
| − x} |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | | 2 | |
2x = |
| − x + k*2π ⇒ 3x = |
| + k*2π ⇒ x = |
| + k* |
| π |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 3 | |
lub
| | π | | π | |
2x = − |
| + x + k*2π ⇒ x = − |
| + k*2π |
| | 2 | | 2 | |
17 lis 23:00
najlepsza muzyka motywujaca: ΔΔΔΔδ∞
5 paź 00:31