udowodnij
mia: Udowodnij, że żadnej liczby postaci 4k+3, gdzie k jest liczba całkowitą , nie da się
przedstawić w postaci sumy kwadratów dwóch liczb całkowitych.
27 lis 20:30
mia: ? :c
27 lis 20:38
3Silnia&6: 4k + 3 = n
2 + m
2 ,n,m ∊ C
4k +3 jest liczba nieparzysta
wiec jedna z liczb jest parzysta (m), a druga nieparzysta (n)
m = 2a, n = 2b + 1 ,a,b∊C
m
2 + n
2 = 4k + 3
4a
2 + 4b
2 + 4b + 1 = 4k + 3
4(a
2 + b
2 + b − k ) = 2 / 4
| | 1 | |
a2 + b2 + b − k = |
| , ale a,b,k ∊ C |
| | 2 | |
sprzecznosc.
27 lis 20:42
mia: Dziękuję bardzo
27 lis 20:45