Wykaż, że liczby 231 nie można przedstawić w postacii
mia: Wykaż, że liczby 231 nie można przedstawić w postaci 2a2+3b2 dla liczb całkowitych a,b.
27 lis 20:26
mia: proszę chociaż o jakieś wskazówki
27 lis 20:38
3Silnia&6: możesz zaczac tak:
liczba 231 = 3 * 77 jest podzielna przez 3
3b
2 = 231 ( sprzecznosc ) lub 3 dzieli 2a
2 ( wiec a = 3k)
i co dalej ?
27 lis 20:46
mia: Podstawiłbym to do 2a2+3b2
i wychodzi 77=6c2+b2?
tylko nw co dalej :c
27 lis 20:57
3Silnia&6: w sumie, to nic nie daje ciekawego ^^
mala poprawka * 77 = 9c2 + b2 *
9c2 + b2 < 9c2 ,wiec c = 0,1,2 ( bo dla c≥3, 9c2 ≥ 9 * 32 = 81 > 77 )
Mozesz tez od razu za b podstawic liczby calkowite mniejsze od 10 i koniec dowodu
27 lis 21:03
mia: skąd 9c
2 ?

przecież a=3k
(3k)
2=9k
2
9k
2*2=18k
2
231=18k
2+3b
2 /3
77=6k
2+b
2 chyba?
27 lis 21:11
mia: ?
27 lis 21:25
3Silnia&6: heuhue

rzeczywiscie ^^
27 lis 21:50
mia: 
:cc
27 lis 22:49
3Silnia&6: ?
ale jedziesz jak wczesniej ( tyle ze c = 0,1,2,3 )
27 lis 23:10