ciągi arytmetyczne
Nik: Prosze pomóżcie rozwiązać to wyrażenie
oblicz wartość wyrażenia: −1+2−3+.....+(−1)n *n
n nalezy do N+
17 lis 18:43
Nik: halo zerknijcie prosze na to zadanie
17 lis 20:46
Nik: halo zerknijcie prosze na to zadanie
17 lis 20:46
jamelia:
−1+2−3+4−5+6−7+...+(−1)
n*n=
| | n+1 | |
− |
| dla n nieparzystych |
| | 2 | |
Ale nie wiem, czy to mozna uznac za odpowiedz szczerze mowiac (zauwazylam to co −1+2=1, −3+4=1
| | n | | n−1 | | n+1 | |
itd. stad wyszlo to |
| dla parzystych, a dla nieparzystych |
| −n, czyli − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 lis 21:08