wykaż kąty
Mateusz: Witam, mam mały problem z zadaniem, mianowicie,
Wykaż, że gdy kąty alfa beta i gamma są kątami trójkąta prostokątnego to:
sin2α+sin2β+sin2γ=2
27 lis 19:50
PW: Żartujesz?
27 lis 19:54
Mateusz: wybacz ale nie żartuje, po prostu jestem bardziej zielony niż najsłabszy polak
27 lis 19:55
===:
jeden z nich o kąt 90o .... sin290o=1
Pozostałe dwa kąty to np α i 90−α
zauważ, że sin(90−α)=cosα
masz zatem:
sin2α+cos2α+sin290o=2
1 + 1 =2
27 lis 19:56
3Silnia&6:
| | a2 | | b2 | |
sin2 α + sin2 β + sin2 γ = |
| + |
| + 12 = |
| | c2 | | c2 | |
| a2 + b2 | | c2 | |
| + 1 = |
| + 1 = 1 + 1 = 2 |
| c2 | | c2 | |
27 lis 19:59
Mateusz: a skąd wzięło się c2\c2 ?
27 lis 20:12