Wyrażenia nieoznaczone.
riv: Korzystając z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych obliczyc granice
x→4
Nie wiem co z tym zrobić. Jeśli x dążyłby do 0 to nie byłoby problemu
27 lis 19:11
kiko: Reguła de l'Hospitala
27 lis 19:26
riv: czyli jak wylicze pochodną to wyjdzie:
U{sin 2−5}{1) ?
27 lis 19:38
27 lis 19:38
riv: poprawka
chyba tak
27 lis 20:00
kiko: u góry jest pochodna złożona, więc trzeba ze wzoru
27 lis 20:01
riv: więc jak to ma wyjść
27 lis 20:03
riv: NIe ma jakiejś innej metody?
27 lis 20:03
kiko: (f(g(x)))'=f'(g(x))*g'(x)
27 lis 20:04
riv: możesz mi rozpisać do końca ten przykład? Ja nie rozumiem pochodne są dopiero w następnym
dziale, a tu takie zadanie już dawają
27 lis 20:06
ICSP: | | sin(x2 − 5x + 4) | | x2 − 5x + 4 | |
= lim |
| * |
| = |
| | x2 − 5x + 4 | | x2 − 16 | |
| | sin(x2 − 5x + 4) | | x − 1 | |
= lim |
| * |
| = |
| | x2 − 5x + 4 | | x + 4 | |
27 lis 20:07
27 lis 20:09
riv: @ICSP
skąd się wziął taki zapis?

nie rozumiem też dlaczego x
2−16 nie rozbija się na (x−4)(x+4)
27 lis 20:21
ICSP: | | sinx | |
lim |
| przy x → 0 |
| | x | |
27 lis 20:27
riv: ale x rośnie do 4 w tym zadaniu
27 lis 20:31
ICSP: ...
| | sin(x−4) | |
lim |
| przy x → 4 ? |
| | (x−4) | |
27 lis 20:32
riv: | | lim | |
patrz na treść zadania |
| − czyli wszystkiego się tyczy dobrze rozumiem?  |
| | x→4 | |
27 lis 20:37
kiko: Reguła de l'Hospitala
| | cos(x2−5x+4)*(2x−5) | |
lim |
| |
| | 2x | |
Liczysz granicę (czyli podstawiasz 4)
27 lis 20:44
ICSP:
a ponieważ x
2 − 5x + 4 → 0 gdy x → 4
| | sin(x2 − 5x + 4) | |
to : |
| → 1 gdy x → 4 |
| | x2 − 5x + 4 | |
i to powinna być twoja pierwsza myśl :"Jak pozbyć się sinusa? "
Po domnożeniu licznika i mianownika przez x
2 − 5x + 4 pozostaje problem policzenia granicy :
| | x2 − 5x + 4 | |
limx → 4 |
| . |
| | x2 − 16 | |
27 lis 20:54
riv: | | sinx | |
czyli można korzystać ze wzoru |
| =1 gdy x→np. do 4 ? |
| | x | |
27 lis 21:04
ICSP: Możesz korzystać z tego wzoru tylko wtedy gdy argument sinusa dąży do 0
27 lis 21:05
riv: Czyli ważne by dane wyrażenie dążyło do zera, a mam nie koniecznie zwracać uwagę co piszę za
strzałką pod lim?
27 lis 21:10
ICSP: masz zawsze zwracać uwagę co jest napisane pod strzałką

To jest najważniejsze we wszystkich tego typu granicach.
| | sinx | | sin(x−4) | |
limx →0 |
| = 1 ,ale też limx→4 |
| = 1 |
| | x | | x−4 | |
itd.
27 lis 21:17
riv: Właśnie o to mi chodziło, tylko źle to ująłem w słowa. Dziękuje za pomoc
27 lis 21:20