fizyka
menia: Człowiek o (m) masie= 60kg stoi w windzie, która rusza z miejsca i porusza się w górę osiągając
| | m | |
prędkośc V=2 |
| ciągu t=2s. Oblicz wartośc średniej prędkości windy podczas trwania |
| | s | |
calego ruchu. PROSZĘ O POMOC ROZWIĄZANIE Z WYJAŚNIENIEM
17 lis 18:37
menia: CHYBA JEST TRUDNE SKORO JUŻ TRZECI RAZ JE PRZEPISUJE I NIC
17 lis 19:21
menia: RATUJCIE
17 lis 19:56
marzena: menia to jest całe zadanie dobrze napisane. jaki ruch przerabiaszz
17 lis 20:08
menia: NO TO ŁADNIE TO JEST PRACA KONTROLNA I ŻLE NAM MUSIALA PODAC SORKA TO ZADANIE
17 lis 20:19
17 lis 20:22
17 lis 20:23
marzena: Dobra menia pisze ale obiecaj że skonsultujesz z psorką czy w tym zadaniu nie powinna być
podana masa windy albo czy ta masa człowieka jest do czegos potrzebna


Dane
| | m | | m | |
V0=0 |
| to w klamrę i zboku ΔV=2 |
|
|
| | s | | s | |
t
0=0
s
t
k=2
s to też w klamre i z boku Δt=2s
m=60 kg
Szukane

V
śr=?
Rozwiązanie :
Ruch jednostajnie przyspieszony:
| | | | m | |
a= |
| =1 |
| − przyspieszenie
|
| | 2s | | s2 | |
Droga przebyta przez windę:
| | s | | 2m | | m | |
Vśr= |
| = |
| =1 |
| − prędkość średnia
|
| | t | | 2s | | s | |
A teraz co jeszcze możesz wyliczyć z tych danych

Ciężar człowieka:
| | m | |
F=m*g=60*10 |
| =600N − gdy winda stoi
|
| | s | |
Cięzar człowieka w windzie poruszającej się do góry:
F=m*(g−a) − poniewaz zwroty przyspieszenia ziemskiego i przyspieszenia windy są przeciwne
| | m | | m | |
F=60*(10 |
| −1 |
| )=540 N
|
| | s2 | | s2 | |
Średni pęd człowieka poruszajacego się w windzie :
| | m | | kg*m | |
p=m*Vśr=60kg*1 |
| =60 |
|
|
| | s | | s | |
Zmianę pędu:
Δp=m*p
k−m*p
p
| | m | | m | | kg*m | |
Δp=60kg*2 |
| −60kg*0 |
| =120 |
|
|
| | s | | s | | s | |
jeszcze możesz wyliczyć popęd ale muszisz już sama poszukać wzór w książce i podstawić


mam nadzieje że pomogłam


i daj znac czy dobrze


zapytaj się psorki co masz konkretnie wyliczyć albo napisz całe zadanie i jej zanies

17 lis 22:38
menia: DZIĘKI BARDZO NIE MAM KONTAKTU PRZEZ DWA TYGODNIE Z TĄ SORKĄ ALE DAM ZNAC JAK TO POSZŁO
18 lis 20:57
marzena: o.k

18 lis 21:06
Tomek: Przepraszam bardzo ale zdaje się że jest tutaj pewien błąd. Cięzar człowieka w windzie
poruszającej się do góry nie wynosi 540 N lecz 660 N gdyż są przeciwne zwroty. A z rachunku
wektorowego wynika że w takim przypadku przyspieszenie windy i przyspieszenie ziemskie
należałoby dodać.
1 maj 12:50
KATI: wyjaśnij dlaczego w windzie ,która rusza do góry ,czujemy się ciężsi ? FIZYKA
14 gru 17:59
KATI: NA JUTRO PROSZĘ O POMOC
14 gru 18:01
Qulka: bo siła bezwładności działa w przeciwną stronę do przyspieszenia i wciska nas w podłogę
14 gru 20:36