hiperbola
matma: | | 2 | |
Podaj punkty o obu współrzednych całkowitych należących do wykresu f(x)= |
| −1 |
| | X+3 | |
27 lis 18:18
Alfa: czyli wsp. x musi być taką liczbą, aby po dodaniu do niej trójki była dzielnikiem liczby 2.
Dzielnikami liczby 2 są : −2,−1,1,2
więc x+3 = −2 lub x+3 = −1 lub x+3 = 1 lub x+3 = 2
x = −5 x = −4 x = −2 x = −1
teraz liczysz drugie wsp. (y) tych punktów:
| | 2 | |
f(−5) = |
| − 1 = −1 − 1 = −2 −−> pierwszy pkt ma wsp. (−5,−2) |
| | −2 | |
dokończ sam/−a
27 lis 18:28
matma: dzięki, już wiem o co chodzi

Wiesz może jak obliczyć wierzchołek hiperboli?
27 lis 18:33
Alfa: wierzchołki hiperboli, to pkty przecięcia hiperboli z osiami symetrii, więc ta hiperbola ma
wierzchołki w punktach:
(2,−2) i (−2,2)
27 lis 18:41
matma: Jak to obliczyć? Skąd mam wziąść oś symetrii?
27 lis 18:52