Algebra
kk: |x|−|y|=4
|x|−|y+1|=1
Rozwiązać algebraicznie

Z góry dzięki za pomoc
27 lis 18:18
pigor: ..., a co to

układ dwóch równań, czy po prostu 2 równania
27 lis 18:21
kk: układ dwóch równań
27 lis 18:24
kk: to jest w ogóle do zrobienia? Bo mi algebraicznie wychodzą wszędzie zbiory puste, a graficznie
4 rozwiązania
27 lis 18:28
kk: Pomoże ktoś? Potrzebne na jutro
27 lis 18:41
Mila:
|x|=4+|y| podstawiamy do (2)
4+|y|−|y+1|=1
3+|y|=|y+1|
1)
y∊(−∞,−1)
3−y=−y−1
3=−1 sprzeczność, brak rozw.
2) y∊<−1,0)
3−y=y+1
2=2y
y=1 ∉<−1,0) brak rozw.
3) y≥0
3+y=y+1
3=1 sprzeczność brak rozwiązań.
27 lis 19:06