funkcja
Anastazja: Od czego mam zacząć w tym zadaniu? prosze o podpowiedź a potem kontrolę mojego wyniku czy
wyszedł dobrze ;>
narysuj wykres funkcji:
cos2x+4cosx+3
27 lis 18:10
PW: Wprawdzie umiemy narysować cos2x i cosx, ale dodawanie tego na rysunku nie da pożądanych
rezultatów, nie będziemy przecież miliony razy cyrklem ... (a i tak jeszcze nie wszystkie).
Trzeba znaleźć sposób, aby zapisać to jako wyrażenie zależne od jednej funkcji.
cos2x = 2cos2x − 1,
zatem
f(x) = 2cos2x + 4cosx + 2
f(x) = 2(cosx+1)2
Tu już bym się pokusił, żeby narysować. Znamy dokładnie przebieg funkcji cosx, a więc
h(x) = cosx+1
też.
Minima są równe 0, a maksima są równe 2, wiadomo w jakich punktach osiągane. Dlatego
f(x) = (h(x))2
ma minima równe 0, a maksima równe 4. Wiadomo też, w jakich punktach osiągnie wartość 1.
Dla funkcji o wszystkich wartościach dodatnich podnoszenie do kwadratu nie psuje
monotoniczności − tam gdzie h(x) jest rosnąca (malejąca), to i f(x) = (h(x))2 też jest
rosnąca (malejąca).
To jest jakaś propozycja, może ktoś pokaże lepszą.
27 lis 18:48
PW: Źle opisałem przebieg f(x), bo zapomniałem o tej dwójce:
f(x) = 2(h(x))2,
może już sama poprawisz.
27 lis 18:50