Przedziały monotoniczności.
marcim: Wyznacz ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji
miejsca zerowe z pochodnej to: x
0=0 i x
0=1
| | 4 | |
f(1)= |
| =−4 − maksimum |
| | 1−2 | |
f(0)={4}{0}=0 − nie ma ekstremum bo znak się nie zmienia
Teraz jak mam już ekstrema to nie wiem jak policzyć przedziały monotoniczności. Próbowałem tak:
x
2−2x≠0
x(2−x)>0 i x(2−x)<0
I potem to jakoś? Coś? No nie wiem. Probowałem wczoraj i się poddałem i dzisiaj już ostatni
czas więc nie wiem. Mógłby mi ktoś to rozpisać te przedziały monotoniczości a ja adekwatnie
zrobie
następny przykład i ktoś sprawdzi czy dobrze? Byłbym cholernie wdzięczny