Wyznacz wartości parametru
Marcelina: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R) dla których równanie 1/2x2−(m+1)x−m2+m+2=0 ma 2
różne rozwiązania dodatnie.
Jak się za coś takiego zabrać?
27 lis 17:29
Bogdan:
założenia:
Δ > 0 i x1*x2 > 0 i x1 + x2 > 0 (wzory Viete'a)
27 lis 17:31
Marcelina: 1/2x2−(m+1)x−m2+m+2=0
Δ=(m+1)
2−4*1/2*m
2+m+2
Δ=m2+2m+1−2*m
2+m+2
Δ=m
2+2m+1−2m
2+m+2
Δ=−m
2+4m+5
−m
2+4m+5>0
x1*x2= −m2
2+m+2/ 1/2 =
x1 + x2= m+1/ 1/2=
Niestety nadal nie wiem jak to zrobić

Nie było mnie na tych lekcjach
27 lis 17:47
Marcelina: ?
27 lis 18:35
wredulus_pospolitus:
Rozwiązujesz te nierówności
15 paź 21:45