Rozwiąż nierówność
Marcelina: (x−5)2−5|x−5|+6≥0
Jak się za coś takiego zabrać?
27 lis 17:25
irena:
27 lis 17:29
Metis: Np.:
Pierwszy nawias wzorem skróconego mnożenia.
Niewiadoma występuje poza znakiem wartości bezwzględnej − rozpatrzyć 2 przypadki.
27 lis 17:30
razor: podstawienie |x−5| = t, t ≥ 0
27 lis 17:30
pigor: ..., widzę to np. tak :
(x−5)2−5|x−5|+6 ≥ 0 ⇔ |x−5|
2−5|x−5|+6 ≥ 0 ⇔
⇔ (|x−5|−2) (|x−5|−3) ≥0 ⇔ |x−5| ≤ 2 v |x−5| ≥ 3 ⇔
⇔ −2 ≤ x−5 ≤ 2 v x−5 ≤ −3 v x−5 ≥ 3 /+5 ⇔
⇔
3 ≤ x ≤ 7 v x ≤ 2 v x ≥ 8 ⇔
x∊(−∞;2 > U < 3; 7 > U < 8;+∞) .
27 lis 17:37
Marcelina: Jeżeli podstawię za Ix−5I=t Dochodzę do
t2−5t+6≥0
Δ=−52−4*1*6=1
t1=5−√1 / 2 =2
t1=5+√1 / 2 =3
t∊<2,3>
Nie wiem czy dobrze zrobiłam. To wszystko?
27 lis 18:43
Marcelina: t2=3 mały błąd przy przepisywaniu
27 lis 18:44
Marcelina: Pomocy

Potrzebuję tego na jutro
27 lis 19:25
PW: No nie, wskazałaś t, dla których t2−5t+6 ≤ 0.
Pomagaj sobie rysunkami.
27 lis 19:31
Marcelina: Mogę prosić o odpowiedź? Mam problem z tym zadaniem
27 lis 22:17
Marcelina:
27 lis 23:22
PW: pigor dobrze rozwiązał (tylko nie pisał t, a od razu |x−5| i nierówność kwadratową
rozwiązał bez liczenia Δ, na zasadzie rozkładu funkcji kwadratowej na czynniki, kto nie wierzy
niech sprawdza, że t2−5t+6 = (t−2)(t−3)). Otrzymał te same pierwiastki 2 i 3, ale
rozwiązaniami nierówności
(t−2)(t−3) ≥ 0
są t ≤ 2 lub t ≥ 3 (inaczej niż Ty chciałaś o 18:43) − prześledź tamto rozwiązanie.
28 lis 00:02