HELP!
Phermi: Z fioletowego pudła można wylosować 2 rodzaje kul:
− zieloną,
− żółtą.
Po wylosowaniu kuli wrzuca się ją do pudła różowego.
Jeżeli została wylosowana kula zielona, i wrzucono ją do pudła różowego to szansa na
wylosowanie kuli zielonej z pudła różowego wynosi 75% natomiast szansa na wylosowanie kuli
żółtej wynosi 25%.
Jeżeli została wylosowana kula żółta, którą następnie wrzucono do pudła różowego to szansa na
wylosowanie kuli żółtej z tego pudła wynosi 33,25% natomiast szansa na wylosowanie kuli
zielonej wynosi 66,75%.
Pytanie: Ile pierwotnie było kul zielonych a ile kul żółtych w różowym pudle?
27 lis 17:24
PW: Początkowa liczba kul w różowym pudle niech będzie oznaczona symbolem n. Z warunków zadania:
n = z + y
(z − liczba kul zielonych, y − liczba kul żółtych).
Po wrzuceniu do różowego pudła jednej kuli, w pudle tym będzie (n+1) kul.
| | z+1 | | 75 | | y | | 25 | |
|
| = |
| , |
| = |
| |
| | n+1 | | 100 | | n+1 | | 100 | |
| | y+1 | | 3325 | | z | | 6675 | |
|
| = |
| , |
| = |
| . |
| | n+1 | | 10000 | | n+1 | | 10000 | |
Mamy układ 4 równań z trzema niewiadomymi będącymi liczbami naturalnymi, jeżeli ma rozwiązania,
to pary (z, y) są rozwiązaniami zadania.
27 lis 19:25