okrąg opisany na czworokącie ABCD
Alicja: W okrąg o promieniu O wpisano czworokąt ABCD. Wyznacz:
a) miary kątów tego czworokąta
b) miary kątów utworzonych przez jego przekątne
c) miary kątów utworzonych przez boki przeciwległe
wiedząc, że długość kąta AOB=120o, BOC=120o i COD=40o
Podpunkt a) rozwiązałam i wyszlo mi 80o, 60o, 100o, 120o
17 lis 18:36
ula: znajdź małe trujkąty ΔCAO i ΔBDO − są tównoramienne
przecięcie przekątnych to S
kąt AOC=kątAOD+kątDOC=80+40=120
kąt OAC=katOCA+ (180−120)/2=30
kątBCS=30+30=60
kąt BOD=kątBOC+kątCOD=120+40=160
kątOBD=(180−160)/2=10
kątSBD=kątABC−katABO−kaOBD=20
180−(60+20)=100
dalej już zrobisz sama
17 lis 23:02