RÓWNANIA TRYGONOMETRYCZNE
155178: RÓWNANIA TRYGONOMETRYCZNE
1)12(cos4x−1)=cos2x
2)cos6x+sin5x+cos2x=sin3x
3)cos7x−sin7x=cosx−sinx
4)2sin2x+2sinx=2cosx+1
5)2sin2x−sin2x=cos2 2x
Proszę o pomoc, nie umiem tego rozwiązać. Próbowałem już z 10 razy i nic nie wychodzi. Chociaż
niech mi ktoś pomoże doprowadzić to do postaci kilku równań prostych.
27 lis 17:07
155178: @HELP
27 lis 17:24
155178: @HALP
27 lis 18:04
155178: @HEEELP
27 lis 18:20
Alfa: 1) może np. tak...:
korzystam tu ze wzoru: cos2x = 2cos
2x − 1
cos4x − 1 = 2cos
2x
2cos
22x − 1 − 1 = 2cos
2x
2cos
22x − 2 = 2cos
2x /:2
cos
22x − 1 = cos
2x
(2cos
2x − 1)
2 − 1 = cos
2x
4cos
4x − 4cos
2x + 1 − 1 − cos
2x = 0
4cos
4x − 5cos
2x = 0
cos
2x(4cos
2x − 5) = 0
↓ ↘
| | π | | √5 | |
x = |
| +kπ fałsz, bo |
| ∉<−1,1> |
| | 2 | | 2 | |
27 lis 18:20