POmoocy
Początkujaca: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ściany bocznej o długości 6 cm,tworzy z
przekątną podstawy kąt o mierze α. Oblicz objętość, tego graniastosłupa.
proszę o wytłumaczenie i potrzebne rysunki.
27 lis 16:46
Początkujaca:
27 lis 17:06
Początkujaca:
27 lis 17:07
Alfa:

dane: α, d=6
d
p = 12cosα
a
√2 = 12cosα
a = 6√2cosα
h
2 + a
2 = d
2
h
2 + 72cos
2α = 36
h
2 = 36(1 − 2cos
2α)
h = 6√1 − 2cos2α
V = a
2h = ...
27 lis 18:01
dero2005:

dane:
s = 6
α
H =
√s2 − a2 =
V = a
2H =
27 lis 18:17