pola
ania: a) Jakie największe pole może mieć romb o boku 6 cm? A romb o boku a cm? Dlaczego?
b) Jakie największe pole może mieć równoległobok o bokach 6 cm i 8 cm? A równoległobok o bokach
a cm i b cm? Dlaczego?
Prosze o pomoc nie wiem jak sie za to zabrac
27 lis 16:37
ania: Prosze o pomoc?
27 lis 16:43
ania: Jest ktos w stanie?
27 lis 16:51
===:
wykorzystaj wzór na pole rombu z przekątnych
27 lis 16:52
ania: Jak mam znalezc przekatne skoro mam podane boki?
27 lis 16:57
ania: Halo?
27 lis 17:09
PW: Z twierdzenia Pitagorasa? Przekątne rombu są prostopadłe.
27 lis 17:09
ania: Ale to jest zadanie dla 6klasy podstawowki,ktora nie miala tego twierdzenia
27 lis 17:11
ania: Wiec?
27 lis 17:14
Alfa: skoro to VI klasa SP, to pewnie tok rozumowania powinien być mniej więcej taki:
pole rombu: P = ah
Skoro a=6, to pole będzie tym większe, im dłuższa będzie wysokość h tego rombu − a najdłuższa
wysokość będzie wtedy, gdy romb się "wyprostuje" i powstanie kwadrat. Wówczas h = a = 6.
Pole tego rombu będzie więc równe P = 6*6 = 36
Ogólnie: gdy bok ma długość a, to pole rombu P = a*a = a2
Równoległobok − analogicznie
27 lis 17:18
ania: Dzieki. myslalam podobnie ale nie wiedzialam,a rownoleglobok moglabym prosic o rozpisanie?
27 lis 17:18
pigor: ... , jesl.i to klasa 6, to tak :
a) tym rombem jest."..

" lego ładniejszy brat"
kwadrat o boku 6cm ;
dlaczego

, bo np.
pole tego kwadratu to 6*6=36 i jest > od pola tego rombu 6*(h<6)< 36 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) analogicznie
tym równoległobokiem jest ...

" ładniejszy"
prostokąt o bokach 6cm, 8cm ,
bo jego pole 6*8=48 > pola równoległoboku 6*(h
1<8)=8*(h
2<6) ...i to tyle .
27 lis 17:27
pigor: ... , no cóż, naprawdę nie widziałem co się działo powyżej ...
27 lis 17:28
===:
Przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym i dzielą się na połowy
| | p2 | | q2 | | 36−0,25q2 | |
zatem: |
| + |
| =36 ⇒ p=√ |
| =√9−0,0625q2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
teraz możesz różnie ...walczyć pochodną albo "na skróty"
| | −9 | |
Pmax gdy 9q2−0,0625q4 jest max czyli q2= |
| q=6√2 |
| | −0.125 | |
Policzysz to pole ... i jak łatwo było się domyślić ten romb to kwadrat ...
27 lis 17:29