Rozkład na ułamki proste
std123: Może mi ktoś podpowiedzieć ja rozłożyć to na ułamki proste? (3x+1)/(x3*(x+4))
27 lis 16:30
razor: | 3x+1 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| x3(x+4) | | x | | x2 | | x3 | | x+4 | |
mnożysz stronami przez x
3(x+4) i liczysz
27 lis 16:30
std123: No tak też zrobiłem i nie mogę dalej wyliczyć poszczególnych wartości. Zgadza mi się tylko
tylko, że A=D, a reszta nie
27 lis 16:32
std123: Przepraszam A=−D
27 lis 16:32
std123: C mi wychodzi 1, a powinno 1/4. Może mnie ktoś naprowadzić, gdzie robię błąd?
27 lis 17:00
razor: może zapisz swoje obliczenia to sprawdzimy
27 lis 17:01
std123: A+D=0
4A+B=0
4B+C=3
C=1, a wzięło to się z: 3x+1=X3(A+D)+x2(4A+B)+x(4B+c)+C
27 lis 17:04