pomocy
888: jak prawidłowo to rozwiązać:
√9−4√5
27 lis 16:10
PW: Co rozwiązać?
27 lis 16:12
888: no tak, zapomniałam napisać,
liczbą przeciwną do podanej liczby jest: −2−√5, 2− √5, √5 − 2, √5 +2
27 lis 16:18
PW: Skoro jest to zadanie testowe, trzeba odpowiedzieć "sprytnie", żeby się nie narobić i nie
stracić czasu za dużo.
Liczba pierwiastkowana, czyli 9−4√5 jest małą liczbą dodatnią, mniejszą niż 0,1, a więc
0 < √9−4√5 < 0,33.
Liczba do niej przeciwna jest ujemna, a więc dwie ostatnie odpowiedzi są na pewno błędne.
Pierwsza odpowiedź to liczba ujemna, ale zbyt daleka od zera − jest mniejsza od −4.
27 lis 16:33
pigor: ..., np. tak :
√9−4√5= √5−2*2√5+4= √ (√5−2)2 = |√5−2|= √5−2 ⇒
⇒ −(√5−2)= 2−√5 − jej liczba przeciwna, czyli odp. B.
27 lis 16:37
888: dziękuje
27 lis 16:39
PW: Uwaga. Nie wiem co to znaczy "prawidłowo rozwiązać"; w zadaniach testowych trzeba wybrać
strategię najszybszego dojścia do odpowiedzi, np. przez wyeliminowanie tych odpowiedzi, które
są błędne w sposób oczywisty. Tak to zrobiłem, używając kalkulatora do obliczenia przybliżenia
liczby 9−4√5.
Sposób "bardziej matematyczny" to spostrzeżenie, że liczba u i liczba do niej przeciwna (−u)
mają jednakowe kwadraty:
u2 = (−u)2.
U nas u2 = 9−4√5, wobec tego wśród zaproponowanych odpowiedzi należałoby szukać takiej,
która jest ujemna i podniesiona do kwadratu daje 9−4√5.
27 lis 16:42
PW: No to masz już 3 wersje dojścia do poprawnej odpowiedzi.
27 lis 16:43