Uprość
Radek: Jak można to bardziej uprościć taki ułamek ?
x+√1+x2
−−−−−−−−−−
x√1+x2+x2+1
Dziękuje
27 lis 16:00
AS: Podstaw √x2 + 1 = t
27 lis 16:04
27 lis 16:06
razor: podpowiedź:
x√x2+1+x2+1 = √x2+1(x+√x2+1)
27 lis 16:07
Radek: Hmyy ciężko mi to idzie. Doszedłem do
x √1+x2
−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−− =
√x2+1(√x2+1+x) √x2+1(√x2+1+x)
x 1
= −−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−
√x2+1(√x2+1+x) √x2+1+x
Nie wiem czy w dobrą stronę idę
27 lis 16:16
razor: | x+√1+x2 | | x+√1+x2 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| x√1+x2+x2+1 | | √1+x2(x+√1+x2) | | √1+x2 | |
27 lis 16:24