Jak zrobic to zadanie ?
Monia: Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości 6 wynosi 36Ѵ6. Oblicz długość
krawędzi podstawy tego graniastosłupa.
27 lis 15:56
dero2005:

h = 6
V = 36
√6
| a2√3*6 | |
| = 36√6 ⇒ a = 2√6√2 |
| 4 | |
27 lis 18:28
Monia: a nie powinno byc (bo mamy ze znajomymi wiele teori na temat tych zadan) że :
ma byc :
| | 42√3 | |
36√6= |
| :42√3 = po skróceniu. 4√6=16√3 : 4√3 = 4√3 |
| | 4 | |
dobrze myslimy ?
27 lis 20:32
3Silnia&6: a
2 / 4 = 6
a
2 = 24
a = 2
√6
27 lis 20:51
3Silnia&6: aj zle
a = 2
√3√2
27 lis 20:53
3Silnia&6: w pierwszej linii dziele przez √2 nie z 3 *
27 lis 20:55
dero2005:
a
26
√3 = 144
√6 |:6
a
2√3 = 24
√6 |:
√3
| | 24√6 | | √3 | |
a2 = |
| * |
| = 8√18 = 24√2 = 4*6√2 |
| | √3 | | √3 | |
a = 2
√6√2
27 lis 21:18