matematykaszkolna.pl
Możecie mi to wytłumaczyć, proszę:)? MoNia: Znaleźć zbiory: ( liczby zespolone) 3−4i 38
27 lis 15:54
PW: "Pierwiastek" w zbiorze liczb zespolonych nie oznacza jednej liczby, jak w zbiorze liczb rzeczywistych i − w przeciwieństwie do tych ostatnich − istnieje zawsze. Pierwiastek z liczby 3 − 4i to każda liczba z spełniająca równanie z2 = 3−4i. Są różne metody dojścia do rozwiązania, na tym poziomie najłatwiej zgadnąć: (i−2)2 = i2 − 4i + 4 = −1 − 4i + 4 = 3 − 4i. Mamy zatem jedno rozwiązanie: i−2, drugim jest oczywiście liczba przeciwna: −i+2. Zbiór liczb zapisywany symbolicznie jako 3−4i jest zatem dwuelementowym zbiorem {−2+i, 2−i} W drugim szukamy liczby z, dla której (2) z3 = 8; jedną taką liczbę znamy: jest to liczba 2, bo 23 = 8. Szukamy dalszych rozwiązań równania (2): z3 − 23 = 0 ⇔ (z−2)(z2 + 2z + 4) = 0. Równanie z2 +2z +4 = 0 rozwiązujemy za pomocą wyróżnika Δ, dasz radę?
27 lis 16:11
MoNia: Tak tak, już rozumiem, dziękujeemotka
27 lis 16:24
PW: Widzę, że znudziła Cię "łopatologia", ale prosiłaś o wytłumaczenie, nie o rozwiązanieemotka
27 lis 16:49
MoNia: Mam podane zadania od wykładowcy które mogą się pojawić na jutrzejszym kolokwium. Większość z nich umiem zrobić ale nie jestem pewna czy dobrze, więc wolę się spytać albo po prostu nie wiem jak ich zrobić ale jak ktoś mi to rozpisze to kumam. Nie wiem dlaczego jesteś taki negatywnie do mnie nastawiony. Nie dodaje tych zadań tylko po to bo chce zająć innych ludzi...
27 lis 20:05