Możecie mi to wytłumaczyć, proszę:)?
MoNia: Znaleźć zbiory: ( liczby zespolone)
√3−4i
3√8
27 lis 15:54
PW: "Pierwiastek" w zbiorze liczb zespolonych nie oznacza jednej liczby, jak w zbiorze liczb
rzeczywistych i − w przeciwieństwie do tych ostatnich − istnieje zawsze. Pierwiastek z liczby
3 − 4i
to każda liczba z spełniająca równanie
z2 = 3−4i.
Są różne metody dojścia do rozwiązania, na tym poziomie najłatwiej zgadnąć:
(i−2)2 = i2 − 4i + 4 = −1 − 4i + 4 = 3 − 4i.
Mamy zatem jedno rozwiązanie: i−2, drugim jest oczywiście liczba przeciwna: −i+2.
Zbiór liczb zapisywany symbolicznie jako √3−4i jest zatem dwuelementowym zbiorem {−2+i, 2−i}
W drugim szukamy liczby z, dla której
(2) z3 = 8;
jedną taką liczbę znamy: jest to liczba 2, bo 23 = 8. Szukamy dalszych rozwiązań równania (2):
z3 − 23 = 0 ⇔ (z−2)(z2 + 2z + 4) = 0.
Równanie z2 +2z +4 = 0 rozwiązujemy za pomocą wyróżnika Δ, dasz radę?
27 lis 16:11
MoNia: Tak tak, już rozumiem, dziękuje
27 lis 16:24
PW: Widzę, że znudziła Cię "łopatologia", ale prosiłaś o
wytłumaczenie, nie o rozwiązanie
27 lis 16:49
MoNia: Mam podane zadania od wykładowcy które mogą się pojawić na jutrzejszym kolokwium. Większość z
nich umiem zrobić ale nie jestem pewna czy dobrze, więc wolę się spytać albo po prostu nie
wiem jak ich zrobić ale jak ktoś mi to rozpisze to kumam. Nie wiem dlaczego jesteś taki
negatywnie do mnie nastawiony. Nie dodaje tych zadań tylko po to bo chce zająć innych ludzi...
27 lis 20:05