Pomoocyy
Początkujaca: Która funkcja nie posiada ekstremum:
A) f(x)=2x2−5
B) g(x)=2x3−1
C) i(x)=(2x−3)2
D) d(x)=x3+2x2
Proszę o wytłumaczenie
27 lis 15:42
J:
B) .. bo funkcja y = x3 .. nie posiada ekstremum ..
27 lis 15:46
===:
zauważ, że
f'(x)=(2x3−1)'=6x2
Wykresem tej pochodnej jest t(x)=6x2 ....czyli parabola ...przy przejściu przez x=0 nie
zmienia
na znaku ... nie spełniony warunek dostateczny
27 lis 15:49
===:
...albo drugą pochodną
27 lis 15:50
PW: Dobrze by było, gdyby pytający zaznaczali na jakim poziomie rozwiązujemy (metody elementarne,
czy można liczyć pochodne).
27 lis 15:53
===:
... NO TAK ... WIELOMIANY TO CHYBA II KLASA
27 lis 15:57