prawdopodobienstwo wyloswania kart
ania: Z tali 24 kart losujemy dwie karty. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń losowych:
A− wylosowaliśmy karty rożnego koloru
B−tego samego koloru
C−jednego asa
D−co najmniej jednego asa
E−co najwyższej jednego asa
Maturę mam akurat zdaną, ale muszę wytłumaczyć koledze. Pustka w głowie, jakieś rady?
Ω = 24*23=552
no i co dalej
27 lis 15:11
ola: omega jest zła
27 lis 15:36
27 lis 15:44
ania: co dalej?
27 lis 15:54
Lukanek: Liczysz poszczególną moc zbiorów.
27 lis 17:18
PW: Ciągle to samo. Zamiast opisu co to jest Ω i zastosowania odpowiedniego wzoru, uprawia się
"zgadywankę" − może pomnożyć, może kombinacje, a może wariacje, a może ...
Pierwszą rzeczą o jakiej myślimy jest model matematyczny − trzeba to na wstępie napisać
(słowami albo w postaci zbioru). Wtedy nie ma wątpliwości, czy podana liczność jest dobra, i
czy zdarzenia wchodzące w skład A,B, C ... są poprawnie opisane.
Proszę, żeby ania odpowiedziała: co w tym zadaniu jest zdarzeniem elementarnym?
Nie ile tego jest, tylko co to jest.
27 lis 18:18
ania: Ania odpowiada że nie wie co to jest zdarzenie elementarne, i ma zdaną maturę rozszerzoną na 76
% z matematyki jest na 2 roku studiów i nie pamięta nic z tego dziwnego działu, i chciałaby
łopatologicznie, łopata i logicznie
27 lis 22:38
PW: Zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe podzbiory zbioru 24−elementowego. Ω jest zbiorem
wszystkich możliwych 2−elementowych podzbiorów zbioru 24−elementowego. Taki opis słowny
wystarczy, można też zapisać formalnie:
Ω = { {a,b}: {a,b} ⊂ {1,2,3,4,...,24} }.
W opisie słownym tego nie widać, w zapisie formalnym pokazujemy wprost − modelem matematycznym
przestrzeni zdarzeń elementarnych jest zbiór wszystkich możliwych podzbiorów zbioru 24 liczb
naturalnych.
Zgodnie ze znanym twierdzeniem (zwanym wzorem na liczbę kombinacji)
| | | | 24! | |
|Ω| = | = |
| = 23·12. |
| | | 2!·(24−2)! | |
Zdarzenie B musi być też pewnym zbiorem złożonym z 2−elementowych podzbiorów. Określenie "karty
są tego samego koloru" oznacza, że obie pochodzą z tego samego (jednego z czterech)
6−elementowego podzbioru. Można ustalić, że trefle są reprezentowane przez liczby 1, 2, ...,
6, kara − przez liczby 7, 8, 9, ..., 12, kiery − przez liczby 13, 14, 15,...,18, a piki −
przez pozostałe liczby. Wybór 2 kart tego samego koloru oznacza wybór 2 liczb z pierwszego z
opisanych zbiorów lub wybór 2 kart z drugiego z opisanych zbiorów lub ...itd. tak więc
Z treści zadania wynika, że wszystkie zdarzenia elementarne należy uznać za jednakowo
prawdopodobne, można więc zastosować twierdzenie zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa:
prawdopodobieństwo P(B) zdarzenia B jest określone wzorem:
czyli
| | 12·5 | | 5 | |
P(B) = |
| = |
| . |
| | 23·12 | | 23 | |
Zdarzenie A − "wylosowane karty są różnego koloru" jest zdarzeniem przeciwnym do B:
B = A',
zatem
P(B) = 1 − P(A),
czyli
| | 5 | | 18 | |
P(B) = 1 − |
| = |
| . |
| | 23 | | 23 | |
Zdarzenie C − "wylosowano dokładnie jednego asa" oznacza, że C składa się z wszystkich
dwuelementowych podzbiorów {a, b}, w których jeden element reprezentuje asa (cztery
możliwości), a drugi "nie−asa" (20 możliwości).
|C| = 4·20.
| | 4·20 | | 20 | |
P(C) = |
| = |
| . |
| | 23·12 | | 69 | |
Już mi ciąży łopata, postaraj się z kolegą rozwiązać dalszą część.
27 lis 23:49