POmoc w policzeniu ewoluty
SetaRDG: Znajdź równanie ewolut
(x
2)/4+(y
2)/9=1 Proszę bardzo o pomoc lub w nakierowaniu co mam liczyć
27 lis 15:06
ania: co to jest rówanie ewoluty?
27 lis 15:15
J:
..może ewolwent...?
27 lis 15:16
PW: Wpisz w Google "ewoluta elipsy".
27 lis 15:18
SetaRDG: Google swoją stroną ale czy jest ktoś w stanie mnie pokierować co powinienem zrobić ?

Przekształcając to równanie co zamieściłem wyżej otrzymuję:
3x+y=6 Ale co dalej

?
27 lis 17:33
SetaRDG: 3x+2y=6
27 lis 17:33
PW: Rozumiem, przekształciłeś
(3x)2 + (2y)2 = 62
i wyciągnąłeś wniosek, że
3x + 2y = 6?
27 lis 18:09
SetaRDG: NIe nałożyłem pierwiastek na całość , bo krok wcześniejszy to 9x2+4y2=36
27 lis 23:56
PW: Panie, patrzysz i nie grzmisz. Przecież Ty rachunków nie znasz, gdzie tam brać się za takie
poważne rzeczy jak ewoluta. Przykra to diagnoza (przepraszam), ale nie jesteś w stanie tego
zrobić.
28 lis 00:08