Prostsza forma
Beforeu: Jak sprowadzic to rownanie do prostszej postaci
an=p(n+2)−p(n+5) ?
27 lis 12:44
Beforeu: √n+2−√n+5
27 lis 12:46
J:
to nie jest równanie, tylko wzór na n−ty wyraz ciągu ... mozna go przekształcić do innej
postaci( wcale nie prostszej) , aby obliczyć granicę tego ciągu ...
27 lis 12:56
Beforeu: Zgadza się
27 lis 13:07
J:
| | a2 − b2 | |
skorzystaj z: a − b = |
| .. |
| | a + b | |
27 lis 13:08
Beforeu: ok ale co zrobic z pierwiastkiem w mianowniku potem
27 lis 13:11
J:
... z sumą pierwiastków , ...nic , będzie dążyć do: + ∞ ...
27 lis 13:13
Beforeu: A jak obliczyć ograniczoność tego ciągu ?
27 lis 13:15
PW: Licznik stały równy −3, a mianownik rośnie nieograniczenie i jest dodatni. Krótko mówiąc:
wszystkie wyrazy ciągu są ujemne, ograniczeniem z góry jest 0.
Najmniejszy zaś jest pierwszy wyraz
| | −3 | | −√3 | |
a1 = |
| = |
| = √3 − √6 = √3(1−√2) |
| | √3 + √6 | | 1+√2 | |
(co kto woli).
27 lis 15:36