Pochodna funkcji
Oaza:
| | (x2+1)`(x+1)−(x2+1)(x+1)` | |
y`= |
| |
| | (x+1)2 | |
| | 1(x+1)−(x2+1)1 | |
y`= |
| |
| | x2+2x+1 | |
Potem to redukuje i wychodzi mi 0 dobrze ja to liczę
27 lis 11:59
Gray: (x2+1)' = 2x
27 lis 12:01
Oaza: | | 2x(x+1)−(x2+1)1 | | 2x2+2x−x2−1 | | x2+2x−1 | | 2x−1 | |
y`= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | | 2x+1 | |
Czyli tak?
27 lis 12:08
27 lis 12:09
J:
.. źle ... x2 + 2x − 1 ≠ 2x −1 i mianownik też źle , x2 + 2x +1 = (x+1)2
27 lis 12:13
J:
teraz widzę, co ty narobiłaś/eś ... skreśliłaś/eś : x2 w liczniku i mianowniku ...masakra !
27 lis 12:15
Oaza: Czyli mianownik niepotrzebnie przekształcałem mógł zostać tak jak na początku zadania, a
licznik to będzie 2x+2?
27 lis 12:19
Oaza: Nie, nie skreślałem tylko źle to przekształciłem teraz znalazłem wzory a`=0 x`=1
(axn)`=a*n*xn−1
27 lis 12:21
27 lis 12:23
Oaza: A z licznika nie mogę jeszcze wyciągnąć pochodnej ?
27 lis 12:25
J:
nie gadaj bzdur ...., jeśli byś miał obliczyć drugą pochodną, to wtedy liczycz pochodną
pierwszej pochodnej ( całego ułamka !)
27 lis 12:29
Oaza: Tak dla pewności żę to rozumiem
| | (x2)`(x2)−(x2)(x−2)` | |
y`= |
| |
| | (x−2)2 | |
| | 2x(x−2)−x2 | | 2x2−4x−x2 | | x2−4x | |
y`= |
| = |
| = |
| |
| | (x−2)2 | | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
27 lis 12:35
Oaza: na początku zamiast x
2 powinno być (x−2)
27 lis 12:36
J:
...dobrze.
27 lis 12:37
Oaza: Thx
27 lis 12:38