matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc.
tomek:
a) (
√
7
−
√
3
i) − (
√
7
+
√
3
i) b)
2+3i
1+i
27 lis 11:38
J:
a) =
√
7
−
√
3
i −
√
7
−
√
3
i = − 2
√
3
i b) pomnóż licznik i mianownik przez : 1 − i
27 lis 11:41
tomek:
b)
2− i − 3i
2
1− i
2
tak ?
27 lis 11:47
J:
2 + i −3i
2
5 + i
5
5
... =
=
=
+
i
1 − i
2
2
2
2
27 lis 11:53