matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma ciągu
Maturalna96':
Suma n początkowych wyrazów ciągu (a
n
) określona jest wzorem S
n
= 3n
2
− 11. Oblicz trzydziesty wyraz tego ciągu. Zakoduj wynik podając wszystkie jego cyfry.
27 lis 11:05
J:
a
30
= S
30
− S
29
= ...
27 lis 11:08