ciągłość funkcji
Madzia:
a)
⎧ x2 dla x>1
f(x)= ⎩ log2x dla x∊(0,1)
d)
⎧ e−x dla x≤0
f(x)= ⎩ x dla x>0
narysuj wykres funkcji i zbadaj jej ciągłość w punkcie x0
proszę o rozpisane obliczenia żeby było widać co z czego i tak dalej bo to jakaś katastrofa
jest . Z góry dziękuje z wszelką pomoc
27 lis 08:20
Janek191:

d) f(0) = e
0 = 1
oraz
lim f(x ) = 0
x→ 0
+
więc funkcja f nie jest ciągła w x
0 = 0 czyli nie jest ciągła w ℛ
27 lis 08:32
J:
a) chyba nie dokońca dokładnie przepisałaś treść ( nie wiadomo co jes w punkcie x =1)
jeśli jednak dobrze, to funkcja jest nieciągła w punkcie x = 1, bo nie posiada w tym
punkcie wartości)
27 lis 08:33
J:
@
Janek191 ... badamy ciągłość w punkcie, nie w całej dziedzinie..
27 lis 08:36
Janek191:
Racja

f nie jest ciągła w x
0 = 0
27 lis 08:37
Gray: Jeżeli funkcja z przykładu jest dobrze określona (tj. 0 nie należy do jej dziedziny) to jest
funkcją ciągłą. Pytanie o ciągłość funkcji w punkcie, który nie należy do jej dziedziny jest
bezsensowne (i szkodliwe). Nie wiem co takie zadania wnoszą. Wiem, że niczego nie uczą. Potem
na pytanie czy tg jest ciągły człowiek nie wiem co odpowiedzieć, ... bo przecież są punkty,
które nie należą do jego dziedziny... Zapomina o tym, że to nie ma wpływu na ciągłość funkcji.
27 lis 09:01
Madzia: a) jest dokładnie tak jak mam podane zadanie w arkuszu od wykładowcy. Dziękuje bardzo za
odpowiedź
27 lis 09:05
J:
w przykładzie a) funkcja nie ma wartości w x = 1 ( nie x = 0 ), ale nawet jesli wartość
funkcji będzie określona, to i tak funkcja będzie nieciągła w punkcie x = 1 , bo będzie miała
dwie różne granice
27 lis 09:09
Madzia: Czyli po prostu muszę uważać bo na kolokwium mogą być przykłady wprowadzające w maliny. A jak
coś wychodzi nie tak to po prostu nie do końca mój błąd tylko taki przykład i nie panikować że
nie znalazłam ciągłości.
27 lis 09:17