zespolone
sebol: mam do rozwiązania przykład √−3+4i robie równanie x+iy=−3+4i
i wychodzi mi układ równań:
x2−y2=−3
2xy=4
i chyba gdzieś w rozwiazaniu tego układu równań robie błąd...... bo wynik ciągle zły... może
ktoś mi to rozwiązać?
27 lis 07:13
sebol: pomoże ktoś?
27 lis 07:59
Janek191:
√ − 3 + 4 i = x + i y
− 3 + 4 i = x
2 + 2 x*y i + i
2 y
2 = x
2 − y
2 + 2 x*y i
więc
x
2 − y
2 = − 3
2 x*y = 4 / : 2
−−−−−−−
x
4 + 3 x
2 − 4 = 0
Δ = 9 − 4*1*( − 4) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| | −3 − 5 | | − 3 + 5 | |
x2 = |
| = − 4 − odpada lub x2 = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
więc
x = − 1 lub x = 1
wtedy
y = − 2 lub y = 2
czyli
z
0 = − 1 − 2 i
z
1 = 1 + 2 i
============
27 lis 08:14
Gray: Takie zadania chyba jednak najłatwiej rozwiązywać korzystając z postaci trygonometrycznej.
27 lis 08:28
PW: Najłatwiej − tak jak to było pokazane wczoraj w innym zadaniu − metodą "polowania na wzór
skróconego mnożenia". Składnik 4i podpowiada co to ma być:
(1+2i)2 = 1 + 4i + 4i2 = −3 + 4i
Jeden pierwiastek mamy: jest nim liczba 1+2i. Drugi pierwiastek to liczba przeciwna, czyli
−1−2i.
27 lis 10:17
Gray: PW, z metodą "polowania na wzór" jest jak z polowaniem

Raz się uda, raz nie. Jak
upolować elementy takiego czegoś
√π+ie?
27 lis 11:34
PW: Ja odpowiadałem na pytanie "jak najłatwiej znaleźć pierwiastek liczby −3 + 4i".
Na kolokwium liczy się szybkość działania (wystarczy porównać ten "jednolinijkowy" sposób z
każdym innym). Przecież nie twierdzę, że każdy pierwiastek w ten sposób znajdziemy.
27 lis 15:46