Planimetria part 2
Blue: Mam jeszcze dwa zadanka z planimetrii, których nie umiem zrobić...

zad.1 Dany jest prostokąt ABCD, w którym |AB|= a, |AD|= b i a>b. Punkty E i F są obrazami
odpowiednio punktów B i D w symetrii względem prostej AC. Oblicz pole czworokąta BEDF.
Zrobiłam rysunek, ale nie wiem, jak obliczyć to pole...
zad.2 Dwa kwadraty, które powstają jeden z drugiego przez obrót dookoła środka symetrii
kwadratu o kąt 45
0, tworzą szesnastokąt w kształcie gwiazdy. Oblicz pole tego szesnastokąta,
jeśli jego obwód jest równy a.
27 lis 05:58
Tadeusz:

...jeśli masz rysunek to zauważysz, że powstaje prostokąt, który ma taką samą przekątną jak
prostokąt ABCD.
|AC|=
√a2+b2
P
ABCD=ab ale jednocześnie = |AC|*|DD
l| ⇒ |DD
i|=
27 lis 10:17
Tadeusz: dalej już banał
27 lis 10:17
Tadeusz:

chyba proste
27 lis 10:37
Blue: Tadeusz, nie rozumiem tego ostatniego zapisu w pierwszym... Mógłbyś to jeszcze wyjaśnić
28 lis 15:30
Tadeusz:
28 lis 15:42
Tadeusz:
... i rób tak jak rozumiesz −
28 lis 15:43
Blue: Oj, to ja to chyba źle narysowałam...
28 lis 15:51
Blue: a Tadeusz, powiedz, jak zrobić tą konstrukcje, żeby wyglądało przyzwoicie

Jakąś symetralną
wyznaczyć, czy jak

po kolei mi powiedz , jak to narysować
28 lis 15:52
Tadeusz:
...postępuj zgodnie z treścią zadania
− kreślisz prostą przez A i C
− z punktu D prostą prostopadłą do tej prostej i wyznaczasz na niej F (jako równoodległy)
− identycznie z B i E
− potem pozostaje Ci narysowanie prostokąta BEDF
28 lis 16:00
Blue: Dobra, już rozumiem jak narysować, ale nadal nie wiem, jak obliczyć... tam powstanie trójkąt
prostokątny, tak?
28 lis 16:18
Blue: Tadeusz, mógłbyś to wytłumaczyć?
28 lis 16:28
Mila:
Odpowiedź do pierwszego?
28 lis 17:55
28 lis 17:57
Mila:
28 lis 18:00
Tadeusz:
Oczywiste, że dla policzenia pola prostokąta BEDF musisz znać |DF| i |BF|
| | ab | | 1 | | |DF| | |
− pole ΔACD to |
| ale również |
| *|AC|* |
| a |AC|=√a2+b2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | ab | | √a2+b2*|DF| | | 2ab | |
|
| = |
| ⇒ |DF|= |
| |
| | 2 | | 4 | | √a2+b2 | |
− zauważ, że oba prostokąty mają równe przekątne |BD|=|AC|
− |BF|
2=|AC|
2−|DF|
2 ....dalej sobie policz −
28 lis 18:15
Blue: Teraz wszystko jasne, dzięki

A wytłumaczy jeszcze ktoś to drugie zadanie?
28 lis 18:29
Blue: Obliczyłam to 1 i mi wyszedł trochę inny wynik..
28 lis 18:38
Blue: | | 2ab*√a4−b2 | |
Wyszlo mi : |
| |
| | a2+b2 | |
28 lis 18:42
Tadeusz:
... przecież na rysunku wszystko widzisz
Aby policzyć pole tego szesnastokąta .... do pola kwadratu musisz dodać ...

?
28 lis 18:43
28 lis 18:43
Blue: W drugim mi wyszło 8a2+4√2a2, ale w odpowiedziach mam inaczej..
28 lis 18:47
Mila:
Licz jeszcze raz, bo ja mam wynik 17:57
Ile ma u Ciebie BF?
U mnie
28 lis 18:48
Tadeusz:
| | a2−b2 | |
|BF|= |
| ... tak Ci wyszło? |
| | √a2+b2 | |
28 lis 18:50
Tadeusz: ... no właśnie
−
28 lis 18:51
Blue: nieee, √a2−b2
28 lis 18:53
Tadeusz:
Blue ... czy ktoś przełożył Cię kiedyś przez kolano? −
28 lis 18:55
Blue: a nie, przepraszam, już widzę błąd
28 lis 18:56
Blue: A w tym drugim, to nie mam pojęcia, dlaczego mam źle, czy bok kwadratu to będzie 2a+a
√2
?
28 lis 19:02
Tadeusz:
to czytaj −

obwód szesnastokąta jest równy a
28 lis 19:09
Blue: Omg, co ja robię, ja myślałam, że bok xD Nie, nie dzisiaj zdecydowanie nie jest dzień na
liczenie zadanek, jestem jakaś rozkojarzona...
28 lis 19:10
Tadeusz:
.. przez kolano? −
28 lis 19:12
Mila:
Oj, przemoc w rodzinie?
28 lis 19:13
Blue: Teraz mi wszystko dobrze wyszło. Już daje Wam spokój
28 lis 19:14
Tadeusz:
−
28 lis 19:25
Tadeusz:
... no to idę na brydża −
28 lis 19:26
Eta:
Ja też
28 lis 19:29