Planimetria
Blue: Mam do sprawdzenia 4 zadania na dowodzenie

zad.1 Wykaż, że jeżeli w czworokącie ABCD mamy AB||CD, to pole AOD = pole BOC, gdzie O oznacza
punkt przecięcia przekątnych tego czworokąta.
zad.2 Wykaż, że w dowolnym równoległoboku suma kwadratów długości przekątnych równa jest sumie
kwadratów długości wszystkich jego boków.
| | 3 | |
zad.3 Wykaż, że suma długości trzech środkowych w trójkącie jest mniejsza od |
| sumy |
| | 2 | |
długości jego boków. (nie jestem pewna, czy środkowe to najdłuższe boki i czy mogę tak
zrobić?)

zad.4 Dany jest trójkąt ostrokątny ABC. Uzasadnij, że kąt ACH = kąt BCO, gdzie CH jest
wysokością w tym trójkącie i o jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie(patrz rysunek).
http://i61.tinypic.com/34hfbie.jpg
http://i60.tinypic.com/2z7qrz7.jpg
http://i57.tinypic.com/2qwzdyr.jpg
http://i59.tinypic.com/2lbol69.jpg − rysunek do ostatniego

Czy to jest dobrze

27 lis 05:52
Tadeusz:
1) możesz prościej
Zauważyć musisz, że PΔABD=PΔABC
(ta sama podstawa i ta sama wysokość)
PΔABD=PΔABO+PΔ1
PΔABC=PΔABO+PΔ2 PΔABO+PΔ1=PΔABO+PΔ2 PΔ1=PΔ2
27 lis 12:15
Tadeusz:

4)
∡ACH=
90o−α
27 lis 13:39
kyrtap: podpowiem może w zad 2 można skorzystać z tw. cosinusów
27 lis 14:27
===:
thx
27 lis 19:02
Blue: Ale to pierwsze nie może być tak jak ja to zrobiłam czy to też jest poprawnie


4 tak właśnie zrobiłam ^^
A co z resztą?

Mila, jesteś tutaj?^^ Może Ty się wypowiesz jako expert?
27 lis 21:01
Blue: halo?^^
27 lis 21:31
===:
ad1. napisałem, że "można prościej" ... ale tak jak zrobiłaś też jest ok
27 lis 21:41
Blue: Napisałeś? A nie Tadeusz napisał ?
27 lis 21:55
Blue: A co z pozostałymi?
27 lis 21:55
Blue: Mila się chyba na mnie obraziła, bo nie zdaję matematyki rozszerzonej z Operonu
27 lis 21:59
Tadeusz:
=== Tadeusz
27 lis 22:09
Tadeusz:
... przecież "rozwaliłaś" te zadanka ... szukasz jeszcze pogłaskania po główce −
27 lis 22:11
Mila:
Blue, byłam w innym wątku. Słuchaj Tadeusza.
Jutro , będę patrzec na wszystko co napiszesz. Pa.
28 lis 00:09
Blue: Rozwaliłam ?^^ no ale skąd ja mam tym wiedzieć skoro nie mam schematu rozwiązania w
odpowiedziach

w takim razie się cieszę
28 lis 14:54
Blue: * o tym
28 lis 14:56
Tadeusz:
... pogłaskać? −
28 lis 14:59
Blue: Jeśli chcesz

haha
28 lis 15:02
Tadeusz:
−
28 lis 15:03