Obliczanie granicy w punkcie
Różniczek: Cześć,
Dręczy mnie pewna myśl. Załóżmy, że mamy funkcję f(x) o miejscu zerowym w 0. Chcemy obliczyć
granicę funkcji złożonej f(x)x (obojętnie czy obustronną czy jednostronną) w punkcie 0, mamy
wtedy symbol nieoznaczony 00. Zazwyczaj zamienia się ta funkcję złożoną do postaci
wykładniczej tj. f(x)x=eln f(x)x, wtedy x z "drugiego" wykładnika można wyłączyć przed
logarytm, obliczyć wyrażenie w "pierwszym" wykładniku i na tej podstawie obliczyć wartość
całego wyrażenia eln f(x)x. Pytanie, czym uzasadnione jest używanie logarytmu
naturalnego? Czy zamiast logarytmu naturalnego mogę użyć logarytmu o innej podstawie? Np
log10, wtedy mamy f(x)x=10log f(x)x, no ale z wtedy chyba nie zgadzają się wartości
tych granic, a teoretycznie powinny... Czy ktoś potrafiłby mi pomóc?
27 lis 00:06
Gray: Możesz zrobić tak jak proponujesz. Wszystko będzie się zgadzać. Pamiętaj, że
| | f'(x) | |
(log f(x))' = |
| |
| | ln10 f(x) | |
27 lis 08:33