Ostrosłupik
Krzyssztof: W ostrosłupie prawidłowym trojkatnym roznica pomiędzy długoscia krawędzi bocznej d i długoscia
wysokości h tego ostrosłupa jest rowna 2. Miara kata, jaki tworzy krawedz boczna tego
ostrosłupa z płaszczyzna podstawy jest rowna (alfa). Oblicz długość podstawy tego ostrosłupa.
26 lis 22:53
Krzysstof: No to chyba lipa i będzie jedyna za zadanie
26 lis 23:09
Bogdan:
| | 2 | |
d − h = 2 i h = d*sinα ⇒ d − d*sinα = 2 ⇒ d = |
| |
| | 1 − sinα | |
| | a | | 2cosα | | a | | 2cosα | |
R = |
| i R = dcosα = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | √3 | | 1 − sinα | | √3 | | 1 − sinα | |
a = ... dokończ
26 lis 23:13
Krzysstof: 
ja już chyba całkiem nie rozumiem
26 lis 23:54
Bogdan:
a czego tu nie rozumiesz?
27 lis 00:09
Krzysstof: dosłownie wszystkiego
27 lis 00:11
Bogdan:
czy zapis d − h = 2 jest jasny?
27 lis 00:14
Bogdan:

Brak odpowiedzi.
A czy może ten zapis jest niejasny?
| | 2 | |
d − h = 2 ⇒ d − dsinα = 2 ⇒ d(1 − sinα) = 2 /:(1 − sinα) ⇒ d = |
| |
| | 1 − sinα | |
27 lis 00:23
Bogdan:

Zaniemówiłeś
Krzysztofie?
R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym, który jest podstawą
ostrosłupa prawidłowego trójkątnego.
Skoro nie odpowiadasz, to tyle z mojej strony.
27 lis 00:36