indukcja matematyczna z funkcjami trygonometrycznymi
Pelcowna: Za pomocą indukcji matematycznej uzasadnić, że dla każdej liczby naturalnej n zachodzą
tożsamości:
| | sin2n+1x | |
c) cosx*cos2x*cos4x*...*cos22= |
| |
| | 2n+1sinx | |
x≠kπ
z góry dziękuję za pomoc
26 lis 22:29
kyrtap: jaki wydział?
26 lis 22:39
Pelcowna: podstawowych problemów techniki
26 lis 22:49
kyrtap: na pewno dobrze przepisałaś spr?
26 lis 22:50
Pelcowna: faktycznie, wkradł się jeden błąd. Po lewej stronie równania ostatni wyraz powinien być cos2n
(a nie cos22)
26 lis 22:53
kyrtap: chyba cos2
nx
Spr dla n=1
L = cosx * cos2
1x = cosx*cos2x
| | sin22 x | | sin4x | | 2sin2xcos2x | | 4sinxcosxcos2x | |
P = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 22 sinx | | 4sinx | | 4sinx | | 4sinx | |
= xcosz * cos2x = P
L = P
T(n+1)
| | sin2(n+2)x | |
cosx * cos2x * cos4x * ... * cos2(n+1)x = |
| |
| | 2n+2sinx | |
L = cosx * cos2x *cos4x * ...* cos2
nx * cos2
(n+1)x =
| sin2(n+1)x | |
| * cos2(n+1)x = |
| 2n+1sinx | |
| sin2(n+1)x * cos2(n+1)x | |
| = |
| 2n+1sinx | |
| | sin2(n+2)x | |
| = |
| |
| 2n+1sinx | | 2(n+2)sinx | |
26 lis 23:12
Pelcowna: możesz mi jeszcze pomóc zrozumieć skąd się wzięło wyrażenie z ostatniej linijki:
26 lis 23:35
kyrtap: Z tego wzoru:
sin2x = 2sinxcosx /:2
26 lis 23:37
Pelcowna: super, bardzo dziękuję :3
26 lis 23:45
kyrtap:
26 lis 23:50