Wytłumaczyc jak dziecku dosłownie...
Kleooopatraa: Z prostokątnego kartonu w którym długości boków pozostają w stosunku 2:5, a prze¬kątna ma
długość składa się otwarte pudełko w ten sposób, że wycina się w wierzchołkach przystające
kwadraty o polu 2,25cm2 każdy i zagina brzegi arkusza do góry. Oblicz pojemność tego pudełka.
26 lis 22:14
Kleooopatraa: Ktoś cokolwiek?
26 lis 22:19
Mila:
Jaka jest długość przekątnej?
26 lis 22:22
Kleooopatraa: Sorki głupio skopiowało Długosc przekątnej to 4√29 cm
26 lis 22:23
Kleooopatraa: Chociaz jakies wprowadzenie od czego tu zacząć
26 lis 22:31
Mila:

e
2=2,25
e=1,5
p
2=(2x)
2+(5x)
2
(4
√29)
2=4x
2+25x
2
16*29=29x
2
x
2=16
x=4cm
5*4=20 długość prostokata
2*4=8 szerokość prostokąta
a=20−2*1,5⇔a=17cm
b=8−2*1,5⇔b=5cm
V=17*5*1,5
26 lis 22:44
Kleooopatraa: Dziekuje
26 lis 22:45
Mila:
26 lis 22:53
Kleooopatraa: Sama bym nie wpadła na to
26 lis 22:54
Mila:
Uwierz w siebie.
26 lis 23:00