Udowodnij na podstawie definicji że:
kropka: Udowodnij na podstawie definicji że:
| | x−3 | |
a) funkcja f(x)= |
| jest rosnąca w zbiorze(−∞,1) |
| | x−1 | |
| | −3x4 | |
b)funkcja g(x)= |
| jest parzysta |
| | x2−16 | |
Z góry dziękuję za udzieloną mi pomoc
26 lis 21:32
Janek191:
Np. b ) x ≠ − 4 i x ≠ 4
| | − 3*( −x)4 | | − 3*x4 | |
g( − x) = |
| = |
| = g(x) |
| | ( − x)2 − 16 | | x2 − 16 | |
Funkcja g jest parzysta .
26 lis 22:06
kropka: Dzięki, nie wiedziałem że to może być tak proste

Pytanie czy podpunkt a) można zrobić równie
łatwo
26 lis 22:18
Janek191:
Tak

x
1 < x
2 < 1
Wykazać, że f(x
1 ) − f(x
2) < 0
26 lis 22:29