Podaną liczbę zapisz w postaci a do x, gdzie a ∊N
ewcia: a) 3√16 * (0,125) 12
b) 4√125 * 0,008 13
c) ( {pierwiastek(8) przez{64} do −6
d) (3 4√3) 12
26 lis 21:19
ewcia: HELP
26 lis 22:34
Janek191:
| | 1 | |
a) 3√16*(0,125)0,5 = (24)13 * ( |
| )0,5 = 243*(2−3)0,5 = |
| | 8 | |
=2
43*2
−32 =2
86 −96 = 2
−16
26 lis 22:49
ewcia: zapomnialam dopisac − przed potęgami w a i b jak to zmienia wynik wtedy ?
26 lis 23:02
KrzysztofŁ: b) 4√125 * 0,00813 = 4√53 * (81000)13 =
= 534 * (1125)13 = 534 * (153)13 =
= 534 * (5−3)13 = 534 * 5−1 = 5−14
27 lis 02:51
KrzysztofŁ: z minusem:
... = 534 * (153)−13 = 534 * (5−3)−13 =
=534 * 5 = 574
27 lis 03:02