123
59633: Oblicz pochodną
y=cos25x
Podobno są tu jakies 3 skladniki do rozlożenia tylko które ?
26 lis 21:18
pigor: ..., np. tak :
y=cos
25x ⇒
y'= 2cos5x*(cos5x)'= 2cos5x*(−sin5x)*(5x)'=
= −2sin5xcos5x*5= −5*(2sin5xcos5x)=
−5sin10x i to tyle . ...
26 lis 21:28
59633: a jak obliczyć pochodną z cos2 ?
26 lis 21:31
59633: ?
26 lis 21:39
pigor: ... ogólnie jeśli y= gn(x) ⇒ y' = ngn−1(x)*g'(x) , więc tu gdy
g(x)=cos5x i n=2, czyli y= cos25x ⇒ y' = 2cos2−15x* (cos5x)' = ... itd jak wyżej
26 lis 21:52
59633: a mógłbyś o ile sie da słowami napisać co tu robiles ?
26 lis 22:29
pigor: ... przykro mi, ale powiedziałem wszystko, a nawet za dużo,
a dalej to możesz zapytać wujka Google.., on nie liczy czasu
26 lis 22:50
59633: spoko, dzięki juz ogarnąłem
26 lis 22:57