naszkicuj wykres funkcji f(x)
ewcia: naszkicuj wykres funkcji f(x). Wyznacz dziedzine i zbior wartosci funkcji, miejsca zerowe (
jesli sa ), okresl monotonicznosc.
a) f(x)= 2x+1 −4
b) (13) x−2
26 lis 21:10
ewcia: HELP
26 lis 22:33
ewcia: I CAN'T
26 lis 23:03
PW: To jest zadanie "na przesuwanie wykresów".
Zakładamy, że wykres funkcji
h(x) = 2x
jest znany, i że znamy własności tej funkcji (monotoniczność, zbiór wartości, brak miejsc
zerowych).
Rysujemy wykres znany z lekcji, a potem:
− wykres funkcji
g(x) = h(x+1) = 2x+1
− wykres funkcji
f(x) = g(x) − 4 = 2x+1 − 4.
Z wykresu odczytujemy własności. Dla większej wiarygodności równanie
2x+1 − 4 = 0
możemy rozwiązać osobno, żeby potwierdzić iż miejscem zerowym jest x=1.
26 lis 23:16