potęgi
korł: prosze o rozwiązanie tego równania
25xkwadrat−7−42x=0
26 lis 21:10
Martiminiano: 2
5x2−7=2
4x
5x
2−7=4x
5x
2−4x−7=0 Licz
26 lis 21:12
korł: napewno mozna tak to przekształcic ? delta wychodzi 156
26 lis 21:18
Martiminiano: Jeśli dobrze odczytałem Twój przykład, to tak. Jeśli podstawy są takie same, to by te liczby
były równe, wykładniki też muszą być jednakowe. W tym przypadku ewidentnie można sprowadzić to
do jednej podstawy jaką jest 2, więc zostaje nam porównać wykładniki.
26 lis 21:53