Uzasadnij że
traveler: W trójkącie ABC na boku AB obrano punkt M (M ≠A,M ≠B). Punkty K i L są
odpowiednio środkami boków AC i BC. Uzasadnij, że pole czworokąta KMLC jest równie
sumie pól trójkątów AMK i MBL.
26 lis 21:03
pigor: ... , otóż to samo, ale nie tak samo :
pola P
1= P
3 i P
2= P
4 jako pola odpowiednich par trójkątów
o równych podstawach i równych wysokościach (rys.dzięki
η),
więc P
KMLC= P
3+P
4= P
1+P
2= P
ΔAMK+P
ΔBML c.n.uzasadnić . ...

.
26 lis 22:07
pigor: ... , cóż mam inne zdanie, bo ja widzę u Ciebie tym razem
przerost formy nad oczywistą treścią zawartą w treści zadania
i tak naprawdę to
do mojego
uzasadnienia moglem wcale nie powoływać
się na Twój ..."przesadzony" (za dużo informacji) rysunek ,no i to tyle.

.
26 lis 22:40
Eta:
Narysuj
choć jeden rysunek ( bo nigdy nie widziałam) zawsze liczysz "na sucho"
26 lis 22:42
Eta:
Zadowolony?
26 lis 22:45
pigor: ..., masz rację, bo ...

nie
umiem i nie chcę umieć; zadowolona
26 lis 22:57
Bogdan:

Trójkąty KLC i ABC są podobne w skali 1:2.
Pole trójkąta KLC jest równe 1/4 pola trójkąta ABC.
Pola trójkątów KLC i KLM są równe sobie, suma pól tych trójkątów jest równa 1/2 pola ABC,
wobec tego suma pól trójkątów AMK i MBL też jest równa 1/2 pola trójkąta ABC.
P + P = P
1 + P
2
26 lis 23:00
PW: No to mi się przypomniała opowieść o jednym z profesorów. Asystenci twierdzili, że Profesor
nigdy nie rysował w czasie wykładów, i swoim asystentom zalecał, żeby nie posługiwali się
rysunkami.
Przygotowując się do wykładu Pan Profesor zamykał się na godzinę w swoim gabinecie i nie wolno
mu było przeszkadzać. Plotka głosiła, że wtedy ... robił sobie rysunki.
26 lis 23:51