proszę o sprawdzenie
Michał: | | √3 | | π | |
oblicz wartość wyrażenia cos3x − sin3x wiedząc że sinx −cosx = |
| i x ∊ ( 0, |
| )
|
| | 6 | | 2 | |
skorzystałem ze wzoru a
3 −b
3 = ( a −b) ( a
2 + ab + b
2)
| | √3 | |
( cosx − sinx) ( cos2x + sinxcosx + sin2x) = |
| (1 + sinxcosx) =
|
| | 6 | |
a dalej nie wiem
26 lis 20:48
Ditka:
(sinx−cosx)2=sin2x−2sinxcosx+cos2x=1−2sinxcosx=(√3/6)2
sinxcosx=33/72
26 lis 22:27
Michał: Ditka ale to nie jest wynik i dlaczego podnosisz to do kwadratu
27 lis 23:12
Michał: | | 35 | |
po przeliczeniu wynik jest |
| √35 ale nie ma znaku minus przed ułamkiem
|
| | 144 | |
może jest błąd w podręczniku
29 lis 18:42
3Silnia&6: jest minus, bo sin x − cox = √3/6
a ty masz cos x − sin x = −(sin x − cos x) = −√3/6
29 lis 18:50
Michał: słusznie bardzo przepraszam i dziękuję
29 lis 19:00