Funkcje, funkcje i jeszcze raz funkcje...
GłodnyWiedzy: Witam, moje notatki z lekcji są niekompletne, potrzebuję pomocy

1.Udowodnij na podstawie definicji, że
| | x−3 | |
a) funkcja f(x) = |
| jest rosnąca w zbiorze (−∞,1) |
| | x−1 | |
| | −3x4 | |
b) funkcja g(x) = |
| jest parzysta |
| | x2−16 | |
Z góry dziękuję za pomoc
26 lis 20:44
kyrtap: 1. x2>x1 , x
1,
x2 ∊ (−
∞,1)
| | x2 −3 | | x1 −3 | |
f(x2) − f(x1) = |
| − |
| = |
| | x2 − 1 | | x1 − 1 | |
| (x2 −3)(x1 − 1) − (x1 −3)(x2−1) | |
| jeżeli to będzie większe od zera to |
| (x2 − 1)(x1 −1) | |
funkcja rosnąca

b) g(−x) = g(x)
26 lis 23:49
PW: b) jak banalne − trzeba pokazać, że f(−x) = f(x) dla wszystkich x z dziedziny. Właściwie nie ma
czego pokazywać, bo potęgi mają wykładniki parzyste, a dziedzina jest symetryczna względem
punktu 0.
26 lis 23:57
PW: O, przepraszam, nie widziałem Twojego wpisu kyrtap, w dodatku zamiast g napisałem f.
26 lis 23:59
kyrtap: spoczko PW co tam u Ciebie?
27 lis 00:07
PW: W porządku, czekam na emeryturę
27 lis 00:10
kyrtap: Jak czekasz?
27 lis 00:10
PW: Spokojnie. Żeby się nie zanudzić na śmierć (przedwczesną) rozwiązuję zadania na pewnym forum
matematycznym.
27 lis 00:16
kyrtap: elegancko PW ile lat tak w ogóle? sory że takie pytanie
27 lis 00:17
PW: Forum nie powinno służyć takim pogawędkom, więc odpowiem zagadką matematyczno−prawną.
Pewna bandycka ustawa, naruszająca prawa nabyte, przedłużyła moje oczekiwanie o 1 rok i 4
miesiące.
27 lis 00:23
kyrtap: a ja myślałem że ty nadal jesteś studentem
27 lis 00:37
Bogdan:
Czyli
PW masz urodziny w IV kwartale roku, a suma cyfr roku urodzenia jest równa 16,
czy tak?
27 lis 00:47
Bogdan:
i przepraszam, że zapytałem.
27 lis 00:52
PW: Trafiłeś w dziesiątkę. Znajomość ustawy emerytalnej nieprzypadkowa?
27 lis 10:30
Bogdan:
Tak, nieprzypadkowa, też mnie nie uradowała ta nowelizacja ustawy emerytalnej
27 lis 14:16